17 dažādi sieri

Siers – viens no brīnišķīgākajiem cilvēces izgudrojumiem. Turklāt mūsdienās ir tik liela sieru dažādība un izvēle, ka grūti izvēlēties, kuru sieru šodien apēst. Emīla nedarbos bija 17 dažādi sieri – tajos laikos tas bija daudz, taču mūsdienās šis skaitlis ir daudz, daudz lielāks. Un bieži vien var veikalos redzēt dažādus neparastus sierus ar it kā jocīgām sastāvdaļām. Turklāt, šos sierus ražo tepat – Latvijā. Piemēram, sieri ar dažādām sēkliņām, garšvielām – kanēli, pipariem, dillēm. Ir sieri ar riekstiem, piemēram, valriekstiem. Katrs var atrast kaut ko savai gaumei. Pie tam – siers vienmēr ir garšīgs. Ir patiešām grūti atrast tādu sieru, kurš nebūtu garšīgs. Tas gan ir tad, ja siers garšo. Ja negaršo, tad gan ir skumji, jo tik daudz ko var palaist garām. Vai vispār ir iespējams nogaršot pilnīgi visus sierus visā pasaulē? Droši vien nē, jo daudzi sieru gatavo arī mājās, tāpēc sieru veidus nav iespējams saskaitīt. Arī tad, ja mājās tiek gatavots parastais Jāņu siers (jeb siers ar ķimenēm), tas siers garšos savādāk nekā veikalā nopērkamais. Un arī veikalā nopērkamie sieri negaršo vienādi – katrs ķimeņu siers būs nedaudz savādāks. Turklāt, sieru var izmantot visur – gan likt klāt pie ēdieniem, gan vienkārši izmantot kā uzkodu. Siers derēs gan pamatēdienam, gan desertam. Protams, ne jau katru sieru var izmantot deserta gatavošanā, taču ir tādi, kurus var. Piemēram, maskarpones siers ir ideāls dažādu kūku vai krēmu pagatavošanai. Siera uzkodas ir ļoti populāras, piemēram, pie vīna. Vīns ar sieru ir kā cimds ar roku, kā katliņš ar vāciņu. Turklāt, ar it kā sāļo sieru ļoti labi iet klāt dažādi augļi, piemēram, melone vai vīnogas. Šāda kombinācija ir vienkārši burvīga. No siera var pagatavot arī mērci. Īstenībā jau parasti siera mērci nopērk gatavu – to var ēst gan ar čipsiem, gan ar dažādām dārzeņu uzkodām. Sieru var arī izkausēt – būs siera fondī. Īstenībā fondī recepte nemaz nav tik vienkārša – tas ir kas vairāk kā tikai izkausēt attiecīgo sieru. Pie tā ir jāpieliek vēl sitas sastāvdaļas, lai tas būtu tāds kā Šveicē. Ja ir vēlme pēc kādiem oriģināliem un neparastiem sieriem, tad var aplūkot un apmeklēt tirgu vai drīzāk kādus zemnieku gadatirgus, kur cilvēki piedāvā pašu gatavotos sierus. Iespējams viņi gatavo sierus savam mazajam uzņēmumam, kuru produkcija nenonāk līdz lielveikalu plauktiem, tāpēc ikdienā šos sierus nopirkt nevar. Piemēram, siers ar baziliku vai tomātiem. Var sastapt arī sieru ar rozīnēm (kas vien tās pašas vīnogas arī ir) vai ar ķiplokiem (arī ar ķiplokiem jebkas būs garšīgs). Šos neparastos sierus pārsvarā jāēd kā uzkodas. Gatavojot parastos makaronus ar sieru diez vai izmantos sieru ar valriekstiem vai plūmēm. Kaut gan no otras puses – kāpēc gan ne. Siers ar zaļumiem vai baziliku garšos lieliski pie tiem pašiem makaroniem. Izmantojot šādu sieru var pat nelikt klāt neko citu – ne sāli, ne piparus, ne ko citu. Nesen ir parādījušies arī tā saucamie grillējamie sieri – tos vienkārši apcep vai uzliek uz grilla un ēd. Šie sieri gan nav pārāk lēti. Kaut gan sieru cenas ir ļoti dažādas – var nopirkt pavisam lētu un vienkāršu sieru, kā arī var atrast daudz izsmalcinātāku sieru par diezgan nopietnām summām.

Šis raksts tapis sadarbībā ar DK lapu.