arrow-downarrow2play

Patiesība vai mīts

VISU SIERU GATAVO NO OLĀM

×
VISU SIERU GATAVO NO OLĀM
Nav taisnība
Sieru galvenokārt gatavo no piena, baktēriju ierauga un fermentiem, pievienojot sāli un citas garšvielas. Šis stereotips latviešiem veidojies, jo klasiskā Jāņu siera gatavošanā izmanto olas, bet tas arī ir vienīgais siers, kurā izmanto olas. 

SIERS IR GATAVS DIENAS LAIKĀ

×
SIERS IR GATAVS DIENAS LAIKĀ
Nav taisnība
Atkarībā no šķirnes siers var gatavoties no dažām dienām līdz pat vairākiem gadiem. Svaigam sieram nepieciešamas pāris dienas, tradicionālajam Krievijas un Holandes sieram - vismaz 35 dienas, bet vairākiem sieriem izsmalcināta garša parādās pēc 60 un vairāk dienu gatavināšanas. Cieto sieru gatavināšanos rēķina mēnešos  - 12, 18, 24 utt.

PĒC SIERA ACĪM VAR NOTEIKT SIERA KVALITĀTI

×
PĒC SIERA ACĪM VAR NOTEIKT SIERA KVALITĀTI
Ir taisnība
Taču jāatceras, ka ne visi sieri ir ar acojumu. Šveices tipa sieram gatavināšanās procesā veidojas izteiksmīgs acojums jeb caurumi. Ja šī tipa sieram nav acojuma vai tas ir neliels, tas var norādīt, ka siers nav pietiekami nogatavināts vai tam ir kāda cita kvalitātes problēma. Tomēr pastāv siera šķirnes, kurām acojums veidojas, sieru formējot, piemēram, Krievijas siers - šādam sieram ir raksturīgas neregulāras formas acis. Ir siers, kuram acojuma vispār nav, piemēram, Čedaras siers. Laba caurumotā siera acīm ir "jāspīd" - acs iekšpuse ir tik gluda, ka redzams neliels gaismas atstarojums no acs iekšpuses virsmas. 

JO DZELTENĀKS SIERS, JO LABĀKS

×
JO DZELTENĀKS SIERS, JO LABĀKS
Nav taisnība
Nav taisnība arī tas, ka siers kļūst dzeltens tam pievienoto lauku olu dēļ. Olas fermentētajiem sieriem nepievieno vispār. Siera krāsu veido pienā esošie tauki, tādēļ Krievijas siers, kam ir 50% tauku saturs, vienmēr būs dzeltenāks nekā Holandes siers, kam tauku saturs ir 45%. Praktiski visi veikalos redzamie sieri ar izteikti dzelteno krāsu ir krāsoti, izmantojot pārtikas krāsvielas. Pēc receptes, piemēram, Holandes tipa sieram ziemas mēnešos, kad govis netiek laistas ganos, ir pieņemama ļoti bāli dzeltenīga krāsa. 

VISOS SIEROS IR LAKTOZE

×
VISOS SIEROS IR LAKTOZE
Nav taisnība
Laktoze ir piena cukurs, ko, sieram gatavinoties, pārstrādā sierā esošās baktērijas. Ja siers ir gatavināts atbilstoši receptūrai, aptuveni 35 dienu laikā baktērijas ir pastrādājušas tajā esošo laktozi. Jo ilgāka siera nogatavināšana, jo mazāka iespējamība, ka tajā būs laktoze. Var droši apgalvot, ka sierā, kas ir gatavināts ilgāk par 40 dienām, laktozes nav. 

SVAIGAIS SIERS IR TAS PATS, KAS BIEZPIENS

×
SVAIGAIS SIERS IR TAS PATS, KAS BIEZPIENS
Nav taisnība
Šo produktu ražošanas process ir ļoti līdzīgs, tomēr ievērojami atšķiras pienam pievienotās pienskābes baktērijas un arī tas, ka svaigo sieru var saražot tikai no svaiga piena, bet biezpienu var saražot gan no rūgušpiena, gan svaigpiena. 

VEĢETĀRS SIERS NAV NO PIENA

×
VEĢETĀRS SIERS NAV NO PIENA
Nav taisnība
 Veģetārs siers tiek gatavots no īsta piena. Tā kā siera pagatavošanas procesā iespējams izmantot fermentus gan no dzīvnieku pasaules, gan mikrobioloģiskas izcelsmes (t.i., baktērijas), tad veģetārs siers ir tāds, kura ražošanas procesā nav izmantos dzīvnieku valsts ferments.

JO VECĀKS SIERS, JO LABĀKS

×
JO VECĀKS SIERS, JO LABĀKS
Nav taisnība
Tas atkarīgs no siera šķirnes. Katrai siera šķirnei ir noteikts minimālais un maksimālais gatavināšanās laiks un, to pārsniedzot, siers sāk kļūt vienkārši vecs. Piemēram, Parmezāna tipa sieriem pieļaujama pat 3 gadu gatavināšanās, bet Šveices tipa sieram vidēji 2-3 mēneši. Tajā pašā laikā svaigajiem sieriem gatavināšanās ir vien dažas dienas ilga.

TILSITER SIERS IR TAS PATS KRIEVIJAS SIERS

×
TILSITER SIERS IR TAS PATS KRIEVIJAS SIERS
Ir taisnība
Mūsu reģionā Krievijas siers ir pazīstamākais no visiem Tilsiter tipa sieriem. To pašu var attiecināt arī uz Gouda, kas ir tas pats Holandes siers.

LATVIJĀ NAV SENU SIERA RADĪŠANAS TRADĪCIJU

×
LATVIJĀ NAV SENU SIERA RADĪŠANAS TRADĪCIJU
Nav taisnība
Trikātas siera vēsture sākas jau 1896. gadā. Latvijā pazīstamā Krievijas siera recepte un garša ir radīta tieši Trikātā siermeistara Vladimira Čulča vadībā 70. gados. Vladimirs Čulčs ir arī apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.