arrow-downarrow2play

Sieru vārdnīca

Uzzini visu par sieriem.

Asiago

Nogatavināts cietais govs piena siers, kura recepte izstrādāta Itālijā. Sieram piemīt pikanta un spēcīga garša.

A point / à point

Franču izteiciens, kas norāda, ka siers gatavojies ļoti specifiskos un perfekti kontrolētos gatavināšanas apstākļos.

Acis (acojums)

Caurumi sierā, kas veidojas, baktērijām izdalot ogļskābo gāzi. Siera acojuma veidošanās notiek siera gatavināšanās procesā, baktērijas pārstrādā sierā esošo piena cukuru – laktozi un izdala siera garšu veidojošas vielas – tai skaitā ogļskābo gāzi.

Annatto

Dabīga dzeltenīgi oranžā krāsviela, ko iegūst no annatto koka sēklu mizām. Šī ir siera ražošanā visbiežāk izmantotā dabīgā krāsviela, kas dod sieram siltu, dzeltenu toni.

AOC

"Appellation d'origine contrôlée" vai "Nomenclature of Controlled Origin" apzīmējums raksturo to, ka konkrētais siers nācis no reģiona, kurā cēlusies šī siera oriģinālā receptūra – tas nozīmē visautentiskāko šīs šķirnes siera garšu.

Artisan siers

Ļoti smalki sieri, visbiežāk - sieri ar specifisku gatavināšanu vai pelējumu, kas tiek ražoti nelielās (parasti piensaimniecībām klātesošās) siera ražotnēs. Izsmalcināti, ierobežota apjoma sieri.

Amoliņš (fenugreek eng.)

Tipiska Āzijas virtuves garšviela, kas tiek izmantota arī sierā, tā sieram dod garšu, kas ļoti līdzinās valriekstiem.

Augu tauki

No augiem iegūtie tauki, kas var būt šķidri kā olīveļļa un rapšu eļļa un arī cieti ar daudz augstāku kušanas temperatūru, piemēram, kā palmu eļļa. Piena produktos augu taukus izmanto, lai samazinātu produkta pašizmaksu, bet tauki, kas tiek izmantoti šādam nolūkam, cilvēka organismā šķeļas ļoti lēni, kas var būt kaitīgi veselībai.

Blu Mauri

Blu Mauri zilais siers tiek ražots Pasturo alās Itālijā. Alās esošais klimats ļauj šim sieram gatavināties un attīstīt gadsimtiem pazīstamās garšas īpašības. Šo sieru ražo no kazas un govs piena sajaukuma noteiktās proporcijās.

Blue

Zilā pelējuma siera apzīmējums. Ir dažādi zilā pelējuma sieri, ko gatavo no dažādu dzīvnieku piena, un tiem ir atšķirīgas ražošanas procedūras, bet tos vieno pelējuma zilā nokrāsa.

Blue Bufallo

Zilais siers, kas ražots no ūdens bifeļu piena. Orģinālā recepte nāk no Lielbritānijas, bet šobrīd ražo arī citās valstīs.

Burrata

Svaigs itāļu siers, ko gatavo no mocarellas masas un saldā krējuma. Siera ārējais apvalks ir mocarella, kas pildīta ar smalkiem mocarella gabaliņiem un saldo krējumu. To parasti pasniedz svaigu istabas temperatūrā. Tulkojumā no itāļu valodas „burrata” nozīmē „sviestains”.

Brie

Maigs govs piena siers, kura nosaukums cēlies no tāda paša nosaukuma reģiona Francijā, no turienes arī nāk šī siera recepte. Siers ir krēmīgs iekšpusē, bet tā ārpusi klāj balta pelējuma kārtiņa.

Brinza

Svaigs aitas piena siers, kas oriģināli nāk no tādām valstīm kā Rumānija, Polija, Slovākija un Ukraina. Mūsdienās šo sieru gatavo arī no govs piena.

Baktērijas

Pasaulē lielākā dzīvo organismu grupa. Katrs organisms sastāv no vienas šūnas. Siera ražošanā izmanto visdažādākās baktērijas, no kurām katrai ir savas funkcijas. Apkopotas tās veido baktēriju ieraugu, kas nodrošina katra siera veida raksturīgos garšas un vizuālos parametrus (sk. arī Pienskābes baktērijas).

Brušeta

Klasiski tās ir itāļu uzkodu maizītes ar apgrauzdētu ciabatu, tomātiem, baziliku un garšvielām, bet bieži ar apzīmējumu "brušeta" saprot tieši garšvielu maisījumu ar žāvētiem tomātiem un baziliku.

Bioloģisks siers

Šādiem sieriem piemīt visas klasisko sieru garšas kvalitātes, bet to vērtību ceļ tas, ka to ražošanā ievēroti visi produkta dabīguma principi. Lai sieru Latvijā varētu saukt par bioloģisku, jāiegūst Eiropas sertifikātu bioloģiskā siera ražošanas uzsākšanai. Sertifikāts apliecina, ka rūpnīcā ievērotas visas nepieciešamās normas, lai varētu ražot sierus, kas ir pilnībā dabīgi. Tas ir apliecinājums, ka piens, no kā tiek ražots siers, iegūts bioloģiskās piensaimniecībās, kurās govju audzēšanā un barošanā netiek izmantotas ķīmiskas vielas.

Beztauku daļas mitrums

Norāda, cik daudz ūdens paliek sierā, ja atņem tauku daļu no kopējās siera masas.

Camembert

Franču govs piena siers, kas ir mīksts un krēmīgs ar sviestam līdzīgu krāsu un baltu pelējuma kārtiņu visapkārt. Siers tiek gatavots nelielos - apmēram 10 cm diametrā - ritulīšos un atkarībā no gatavināšanas var būt maigs ar vieglu sēņu aromātu (ko rada pelējuma sēnīte) līdz pat pikanti asam ar izteiktu amonjaka aromātu.

Čedars (Cheddar eng.)

Viens no pasaulē populārākajiem sieriem, kura recepte izstrādāta Anglijā, vēlāk tas popularitāti ieguvis arī citās angliski runājošās valstīs un tad visā pasaulē.

Comte

Franču siers, ko ražo no nepasterizēta piena. Tam ir izteikta, spēcīga garša, kurā jūtamas riekstu nianses un viegli saldena pēcgarša. Izcelsmes reģions ir Comte, no kurienes nāk arī šī siera nosaukums. Comte ir populārākais no visiem franču reģionāli sertificētajiem sieriem.

Carottin

Kazas piena siers, ko ražo Francijā. Tam ir balta miza un piemīt spēcīga riekstu garša.

Cietais siers

Apzīmējums norāda uz siera konsistenci, tie parasti ir sieri ar ilgāku nogatavināšanās laiku. Atsevišķi cietie sieri ir tik cieti, ka tos nevar sadalīt ar vienkāršu nazi un ir nepieciešams īpašs cirtnītis, taču šo sieru raksturīga iezīme ir tā, ka tie burtiski kūst gan uz mēles, gan dažādos ēdienos.

Čulčs

Vladislavs Čulčs (1925 - 2013) viens no pirmajiem un noteikti ievērojamākajiem Trikātas siera meistariem. Izstrādājis Valmieras siera recepti un Latvijā pirmais adaptējis Trikātas Blue siera un Krievijas siera receptes. Triju Zvaigžņu ordeņa laureāts.

Danish blue vai Danablu

Dāņu zilā pelējuma siers (sk. Blue).

Džiugas

Lietuvā ražots cietais siers, kas ieguvis popularitāti arī Latvijā.

Dzēse/ PKS Dzēse

Viens no trim piena kooperatīviem, kurš izveidoja Latvijas lielāko specializēto siera ražotni „Latvijas Piens”. Kooperatīvs dibināts 1997. gadā, tajā ir vairāk nekā 260 biedru (zemnieku saimniecību).

Emmental / emmentaler / emmenthal

Cietais siers ar izteiksmīgu acojumu, saukts arī par Šveices tipa sieru. To ražo Šveicē, un oriģināli recepte cēlusies no saimniecībām, kas atrodas Emmes ielejā, no turienes arī radies nosaukums. Pasaulē popularitāti tas ieguvis saldeni riekstainās garšas, acojuma un lielisko kušanas īpašību dēļ.

Edam

Latvijā sastopams ar nosaukumu Holandes siers. Pasaulē ļoti populārs siers gaiši dzeltenā, gandrīz baltā krāsā bez izteikta aromāta un acojuma. Ļoti labi garšo kopā ar augļiem un ogām.

Fermenti

Olbaltumvielas (proteīni), kas izraisa ķīmiskas reakcijas, kuru rezultātā no piena veidojas siera graudi. Sierā izmantojamie fermenti var būt dzīvnieku izcelsmes vai arī augu vai mikrobioliģiskas izcelsmes (sk. arī rennet).

Feta

Drupans kazas piena siers raksturīgs Grieķijai. Tas ir pilnīgi baltā krāsā un ar spēcīgu, sāļu garšu. Tipiskākā recepte, kurā izmanto šo sieru, ir grieķu salāti.

Fondjū

Siera uzkoda, kad sieru kopā ar saldo krējumu, baltvīnu un garšvielām karsē īpašā katliņā. Parasti katliņu ar visu degli novieto galda vidū, un tad viesi var cienāties, mērcējot siera masā maizi vai dārzeņus.

Gorgonzola

Itāļu govs piena zilā pelējuma siers. Tas ir diezgan sāļš ar krēmīgu konsistenci, bet tas ir viegli drupens, to dalot.

Gouda

Ļoti maigs holandiešu siers, kas tiek gatavots no govs piena. Siers ir dzeltenā krāsā, un gatavināšanās procesā tā garša kļūst arvien spēcīgāka un asāka. Mūsdienās daudzi ražotāji ražo zemas kvalitātes gouda sieru, līdz ar to sabiedrībā veidojas priekšstats, ka šis ir lēts un bezgaršīgs siers. Tomēr, ja izdodas nobaudīt īstu gouda sieru, var pārliecināties, ka tam piemīt izteiksmīga garša un to var ļoti plaši pielietot.

Gruyère

(s.k. Comte)

Grana Padano

Viens no pasaulē visplašāk zināmajiem itāļu sieriem – tas ir cietais siers, kas ir izcili piemērots rīvēšanai un izmantošanai visdažādākajās receptēs.

Gatavināšana

Process, kura laikā sierā esošās baktērijas pārstrādā tajā esošo piena cukuru – laktozi. Šī procesa laikā siers, pateicoties baktēriju vielmaiņas gala produktiem, iegūst katrai šķirnei raksturīgo garšu un izskatu. Gatavināšanās laikā no siera iztvaiko liekais mitrums un siers paliek cietāks. Sieri, kam pievienots pelējums, gatavināšanās laikā pārklājas ar attiecīgās šķirnes pelējumu vai arī pelējums pilnvērtīgi izplatās siera masā.

Gleme

Īpašs baktēriju veids, kas palīdz sieram gatavināties un attīstīt nepieciešamās garšas īpašības atsevišķām siera šķirnēm. Populārākā siera šķirne, kas gatavināta glemes ietekmē, ir Comte. Gleme uz siera rada nedaudz glumu, staipīgu kārtu, kā arī rada nedaudz asu aromātu.

Gjetos

Mīkstais kazas piena siers, kura izcelsmes valsts ir Norvēģija. Tas ir specifisks ar savu brūno krāsu. To siers iegūst, pienu pirms siera gatavošanas ilgi karsējot, līdz tas sāk viegli karamelizēties.

Havarti

Dānijā ražots govs piena siers, kam ir puscieta struktūra un blāvi dzeltena krāsa, kā arī nedaudz saldenskāba garša. Sieram ir neregulāras formas acojums, un tas bieži tiek papildināts ar dažādām garšvielām, piemēram, dillēm. Šis ir siers, kuru nogatavina glemes (sk. gleme) ietekmē.

Holandes siers

viens no Latvijā izplatītākajiem sieriem, kas atbilst Edam siera receptūrai (sk. Edam). Holandes siera nosaukumu ieguvis, pateicoties tā izcelsmes reģionam.

ISO

pasaules visplašāk izplatītais un populārākais kvalitātes sistēmas standarts, kuram uzņēmumi var pievienoties brīvprātīgi un pēc pašu iniciatīvas. ISO sertifikāta iegūšana apliecina, ka uzņēmumā tiek ievērotas vairākas procedūras, kas nodrošina produkta kvalitatīvu ražošanu.

Ieraugs

dažādu baktēriju kopums/kombinācija, kas tiek izstrādāta katrai atsevišķai siera receptei un nodrošina šo sieru garšas un izskata īpašības.

Jarlsberg

norvēģu izcelsmes puscietais govs piena siers ar izteiksmīgu acojumu, parasti tas ir salīdzinoši ciets, viegli dzeltens un tam piemīt saldena un nedaudz riekstiem līdzīga garša. Šis siers izcili piemērots grilētām siermaizītēm.

Jāņu siers

to klasiski gatavo no sarūguša piena, tam pievienojot olas un vēlamās garšvielas – visbiežāk – ķimenes. Senākais Latvijā pazīstamais siers. Citās valstīs to pazīst kā panīru (sk. Paneer).

Kūpināts siers

siers, kas pēc pagatavošanas tiek kūpināts vai apstrādāts ar šķidrajiem dūmiem. Lielākoties gatavošanā tiek izmantoti tieši šķidrie dūmi, tikai daži ražotāji sieru patiešām kūpina – viens no nedaudzajiem īstā alkšņu malkā kūpinātajiem sieriem ir Trikātas siers „Beverīna”.

Krēmsiers

svaigais siers ar krēmīgu un maigu tekstūru, tas parasti ir negatavināts un tam ir liels mitruma daudzums. Tas ir viegli smērējams un līdz ar to plaši izmantojams visdažādākajās receptēs.

Kamambērs

sk. Camambert

Komtē

sk. Comte

Krievijas siers

Tilsiter tipa siers. Pateicoties savai izcelsmes vietai, kas atrodas Kaļiņingradas apgabalā, ieguvis sākumā Krievzemes, vēlāk Krievijas siera nosaukumu (sk. Tilsiter).

Kazeīns

viens no galvenajiem piena proteīniem. Šis proteīns nodrošina piena recekļa veidošanos, no kura tālāk siltuma, fermentu un baktēriju ietekmē rodas siera graudi (sk.siera graudi).

Latvijas Piens

trīs Latvijas zemnieku kooperatīviem - "Trikāta KS", "Dzēse" un "Piena Partneri KS" - pilnībā piederošs uzņēmums, kurā apvienojušies vairāk nekā 600 Latvijas piensaimnieki. Izveidotā siera ražotne darbojas kopš 2012. gada decembra. "Latvijas Piens" mērķis ir efektīvi pārstrādāt Latvijā ražotu pienu augstas kvalitātes produktos, stabilizēt situāciju piena nozarē valstī, kā arī nodrošināt garantētu iepirkumu un iespējami labāko cenu kooperatīvu biedru saražotajam pienam. Kopuzņēmums vēlas veicināt labklājību laukos, audzēt lepnumu par pašu paveikto un radīt pienesumu valsts ekonomikai. Mērķus "Latvijas Piens" realizē, ieguldot darbu un zināšanas izcilu produktu izveidē un ražošanā.

Laktoze

pienā esošie ogļhidrāti, t.i. piena cukurs. Sierā laktoze gatavināšanās laikā tiek pārstrādāta, to dara baktērijas, līdz ar to sieriem ar ilgstošu gatavināšanu sastāvā nav laktozes. Siers ir vienīgais piena produkts, kas var nesaturēt laktozi.

Landana

viens no Eiropas lielākajiem puscieto un cieto apaļo sieru ražotājiem.

Latvijas siers

kopš 1920. gadiem šeit ražotā siera šķirne ar pikantu garšu un izteiktu, labi sajūtamu un visai asu smaržu. Siera recepte radās 20. gados, kad Latvijas siera meistari nolēma labāk pielāgot līdz tam jau zināmo Vācijas sieru “Bakšteins” (Backstein) vietējai gaumei.

Labrīt

svaigais kazas piena siers, kas tiek pārdots burciņā ar eļļu savelts nelielās lodītēs.

Līcīši

viens no lielākajiem kazas piena sieru ražotājiem Latvijā.

Mozzarella

svaigais bifeļu piena siers. Tam ir maiga garša un tas tiek tirgots aptuveni 6 cm diametra lodēs, kas tiek turētas sūkalās. Kausējot tas kļūst staipīgs, šī iemesla dēļ tas ir populārs picu gatavošanā.

Mascarpone

viens no treknākajiem svaigajiem sieriem, tas gatavots no saldā krējuma, ko iegūst no govs piena. Viens no populārākajiem sieriem desertu gatavošanā, tam ir izteikta saldi krēmīga garša.

Monterigo

Latvijā ražots cietais govs piena siers. Tas tiek gatavināts vismaz 12 mēnešus.

Manchego

tipiski Spānijā ražots cietais aitas piena siers, kas tiek gatavināts no 60 dienām līdz pat gadam. Siers ir ciets, bet ar maigu un krēmīgu konsistenci, to izbaudot. Tas ir bāls ar brūnganu miziņu.

Madamer / Maasdam

viens no Emmental tipa sieriem (sk. Emental).

Mālpils sieri

puscietie nenogatavinātie sieri, kas tiek ražoti Mālpils pienotavā.

Negatavināts siers

ir gatavs jau dažu dienu laikā pēc ražošanas un taisnā ceļā tiek nogādāts pie pircējiem. Parasti tie ir mīkstie sieri.

Normalizēts piens

piens, kas sagatavots, lai no tā varētu ražot sieru (parasti pienam atņem daļu lieko tauku separējot). Katrai siera receptei ir specifiskas prasības attiecībā uz piena tauku un olbaltumvielu saturu, lai siers izveidotos atbilstoši paredzētajai receptei.

O

Šāda šobrīd ir tavas mutes forma, iepazīstoties ar daudzveidīgo siera pasauli! :)

Pienotava

termins, ko parasti izmanto, apzīmējot nelielus piena pārstrādes uzņēmumus.

Pienotava

termins, ko parasti izmanto, apzīmējot nelielus piena pārstrādes uzņēmumus.

Pienskābes baktērijas / pienskābe

baktērijas, kas dabīgi ir pienā un var būt atsevišķi pievienotas, lai palīdzētu veidoties siera masai un attīstītu tajā siera veidam nepieciešamās īpašības.

Pelējums

sporas, kas tiek ieliktas sierā un palīdz attīstīt siera veidam raksturīgo specifisko garšu.

Paneer

svaigais puscietais siers, kas populārs gan Indijā, gan Baltijas valstīs (līgo siers). Siera gatavošana ir ļoti vienkārša, un to var pagatavot pat mājās – sildītam pienam pievienojot etiķi, citronskābi vai citrona sulu.

Parmesan

cietais govs piena siers ar vismaz divu gadu gatavināšanu. Pazīstamākais no Parmezāna sieriem ir Parmigiano-Regiano (sk. Parmigiano-regiano).

Parmigiano-Reggiano

viens no visā pasaulē zināmākajiem itāļu sieriem. Izteikti ciets zeltainas krāsas govs piena siers, kas ideāli sader kopā ar pastas ēdieniem un salātiem. Šī siera gatavināšana vidēji ir divi gadi.

Provolone

itāļu puscietais siers, kas tiek gatavots no govs piena. Šī siera garša gatavināšanas laikā mainās no maigi saldas līdz pikanti asai.

Pecorino

no aitas piena gatavots itāļu cietais siers. Tam ir drupīga tekstūra un patīkama sviestam līdzīga garša.

Pasterizācija

piena karsēšanas process, kura mērķis ir iznīcināt pienā esošās nevēlamās baktērijas.

PDO (Protected Denonimation of Origin)

siera reģionālās izcelsmes apliecinājums, kas ieviests 1992. gadā. Tas apliecina, ka konkrēts siers nāk no reģiona, kurā veidojusies šī siera recepte. Līdz ar to tas uzskatāms par autentisku šīs siera šķirnes pārstāvi.

Penicillium roqueforti

nekaitīgas pelējuma sēnītes, kas zilajā sierā attīstās zilganzaļās pelējuma stīgās. Šī pelējuma sēnīte sieram rada gan specifisku smaržu, gan garšu.

Prese / siera prese

īpaša iekārta, kas sapresē un saformē siera graudus (sk. Siera graudi), izspiežot no masas sūkalas. Presēšanas procesa laikā no siera graudiem tiek izveidots siers.

Piena Partneri/ PKS Piena partneri

viens no trim piena kooperatīviem, kas izveidoja piena pārstrādes uzņēmumu „Latvijas Piens”. Piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība „Piena partneri KS” izveidots tikai pērn - 2010. gadā. Kooperatīvs pagaidām apvieno sešus biedrus. Tā pamatā iekļaujas lielās saimniecības, kur mazākais slaucamogovju skaits ir vairāk par 150, bet lielākais – virs 600 govīm.

Premium

kvalitātes norāde, kas apliecina, ka konkrētais siers gatavināts īpašos apstākļos, pieejams noteiktā daudzumā vai arī tam ir oriģināla recepte, kas to atšķir no citiem produktiem, kas ir nopērkami veikalos.

Proteīns / olbaltumvielas

viena no vielām, kas veido siera masu.

Raclette

Šveices puscietais govs piena siers, kas ir ļoti populārs tieši tā kušanas īpašību dēļ. Visbiežāk šo sieru izmanto tieši fondjū pagatavošanā (sk. Fondjū).

Rokforas (Roquefort fr.)

franču aitas piena mīkstais siers ar izteiksmīgu zilganzaļu pelējumu gan sierā, gan uz tā virsmas. Tas ir krēmīgs, bet ar ļoti dzelošu un spēcīgu garšu, tas garšo labi, ja to papildina ar riekstiem, vīģēm un citiem augļiem, kā arī ar izteiksmīgu un līdzvērtīgu sarkanvīnu.

Ricotta

Itālijā radies siera veids. Šis siers tiek gatavots no sūkalām, sarecinot tajās esošās olbaltumvielas. Tas ir krēmīgs ar maigu konsistenci un viegli saldenu garšu. Viens no retajiem sieriem, kuriem par pamatizejvielu tiek izmantots nevis piens, bet gan sūkalas (sk. Sūkalas).

Rennet

ferments, ko izmanto siera ražošanā. Gadījumos, kad tiek izmantots, dzīvnieku valsts izcelsmes rennet ferments, uz siera nedrīkst būt norāde "piemērots veģetēriešiem", jo fermentu iegūst no liellopu kuņģiem.

Siera graudi

siera masa, kas izveidojas, pienam pievienojot baktēriju ieraugu un fermentus.

Stilton

vēsturiski viens no populārākajiem angļu mīkstajiem sieriem. Tas var būt ar pelējumu (zilais stiltons) un bez pelējuma (baltais stiltons). Tam ir ļoti specifisks aromāts, bet siera mīļotāji to iecienījuši baudīt ar saldajiem augļiem vai portvīnu.

Svaigais siers

netiek gatavināts, parasti mīkstas vai puscietas konsistences.

Speciality cheese

īpašas siera šķirnes, kas tiek ražotas ierobežotā daudzumā un kam ir ļoti izsmalcināta un sarežģīta recepte.

Siera pārklājums

vairāku vielu maisījums, kura sastāvā ir arī vasks. Ar to apkrāso siera rituļus. Šis pārklājums, ļaujot sieram elpot, pasargā sieru no apkārtējās vides nelabvēlīgās ietekmes un bojāšanās.

Siera Štelle

viens no Latvijas siera ražotājiem, kas ražo dažāda veida puscietos nenogatavinātos sierus ar garšvielām.

Sniega bumbas

svaigais siers, kura recepte izstrādāta Trikātā. Šobrīd šo sieru ražo "Latvijas Piens". Tas ir ļoti maigs un krēmīgas struktūras mīkstais siers ar garšvielām, kas savelts bumbiņās un tiek tirgots burciņās ar rapšu eļļu.

Seperēt

process, kura laikā no piena tiek atdalīts krējums. Piens tiek sadalīts divās daļās - saldajā krējumā un vājpienā.

Sausna

termins, kas apzīmēs siera daļu, no kuras ir atdalīts viss mitrums. Praktiski atsevišķi siera sausna netiek izmantota, bet šis apzīmējums palīdz noteikt to, cik trekns ir produkts.

Siermeistars

cilvēks, kas atbild par siera ražošanu. Viņš ir tas, kurš ievēro, vai katra siera veida recepte tiek ražota atbilstoši normām.

Siera izstrādājums

siers, kurā izmantoti augu tauki. Augu tauku saturs šādos siera izstrādājumos var būt no 3 – 80%.

Siera plate

uzkodu plate - siera kārtojums uz šķīvja, paplātes vai īpašas siera tāfeles. To parasti veido no aptuveni pieciem dažādu sieru veidiem un vēl citām uzkodām – riekstiem, augļiem, siera džemiem u.c.

Sūkalas

šķidra viela, kas atdalās siera ražošanas procesā. Pienu sildot un tam pievienojot baktēriju ieraugu un fermentus, tas sadalās divās substancēs - siera graudos (sk. Siera graudi) un sūkalās.

Trikātas siers

viena no senākajām pienotavām Latvijā. Tā sākusi darboties 1896. gadā Trikātas muižas Baltajā mājā. Te gan muižas vajadzībām, gan pārdošanai ražots sviests un siers. Šobrīd Trikātas siermeistarības pieredzi un receptes ir pārņēmis uzņēmums "Latvijas Piens", kas turpina labākās siera darīšanas tradīcijas.

Tilsiter siers

viegli dzeltens nogatavināts puscietais govs piena siers. Tam ir neregulāras formas acojums, kas veidojas, siera formu saspiežot zem siera sūkalu līmeņa. Tas ir salīdzinoši trekns siers, un Latvijā vispazīstamākais Tilsiter tipa siers ir Krievijas siers. Siera izcelsme meklējama Prūsijā, Tilsites pilsētā, bet mūsdienās to pazīst kā vienu no klasiskajiem Šveices sieriem. Krievijas sieru var izmantot ļoti daudzpusīgi, jo tas labi iederas gan aukstu, gan siltu ēdienu gatavošanā.

Trikantālers

nogatavināts puscietais govs piena siers. Tā nosaukums cēlies no Trikātas reģiona, kur pirmo reizi izstrādāta un vēlāk noslīpēta šī īpašā siera recepte. Siera garšu izceļ arī tā apaļā forma, kas palīdz sieram gatavināties, garšai vienmērīgi attīstoties visā ritulī. Šajā sieru grupā ietilpst trīs dažādi sieri – klasiskais Trikantālers, Trikantālers ar amoliņa sēklām (sk. Amoliņš) un Trikantālers ar papriku un čili.

Trikāta / LPPKS Trikāta KS

Viens no trim piensaimnieku kooperatīviem, kas veido SIA „Latvijas Piens”. Lauksaimniecības pakalpojumu piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība "Trikāta KS" dibināta 2003. gadā, apvienojoties 11 lielākām un mazākām Valmieras rajona zemnieku – piena ražotāju saimniecībām. Šobrīd kooperatīvā apvienojušās vairāk nekā 230 zemnieku saimniecības, kas pārstāv visus Latvijas reģionus.

Tauku saturs (arī tauku saturs sausnā)

piena tauku daudzums sierā, savukārt tauku saturs sausnā norāda uz tauku saturu procentos sierā, ja no tā atņemtu visu mitrumu (t.i. ūdeni).

Ugličas siers

puscietais siers, kam ir izteikti pikanta garša, viegli skābens aromāts, neregulāras formas acojums. Tā kā sieram ir stingra konsistence, tas ir viegli rīvējams, tam piemīt lieliskas kušanas īpašības.

Uzturvērtība

tauku, ogļhidrātu, olbaltumvielu daudzums, enerģētiskā vērtība (kalorijas) un citu uzturā nepieciešamo vielu daudzums produktā. Parasti tiek aprēķināts 100 gramos produkta vai procentos no pieauguša cilvēka sabalansētas diētas dienas devas.

Veģetārs siers

siers, kura ražošanas procesā nav izmantots dzīvnieku valsts ferments. Tā kā siera pagatavošanas procesā iespējams izmantot fermentus gan no dzīvnieku pasaules, gan mikrobioloģiskas izcelsmes (t.i. baktērijas), siers var būt arī neveģetārs.

Vasks / siera vasks

viens no siera pārklājuma veidiem. Parasti tiek izmantots Edam un Gouda tipa sieriem. Tas pasargā sieru no apkārtējās vides nelabvēlīgās ietekmes, bet tas arī neļauj sieram „elpot” (t.i. veikt gāzu apmaiņu), līdz ar to tas piemērots tikai sieriem, kas gatavinoties neizdala lielu daudzumu ogļskābās gāzes.

Zotarella

mocarellas siera paveids, ko ražo Polijā. To ražo no govs piena.

Zilais siers / zilā pelējuma siers

sk. Blue