Neparastais saldējums

Saldējums – ideāls kārums karstā pavasara vai vasaras dienā. Ar saldējumu vienmēr saistās patīkamas atmiņas un – ne tikai bērnībā. Ir grūti atrast cilvēku, kuram negaršo saldējums, jo saldējumam ir tik daudz dažādu garšu. Agrāk viss bija vienkārši – plombīrs, šokolādes saldējums – viegli izvēlēties, taču tagad – kā lai izvēlās saldējumu? Jo lielāks pārtikas veikals, jo lielāka saldējuma izvēle. Turklāt – saldējuma piedāvājums katru dienu palielinās, vienmēr var ieraudzīt kādu jaunu saldējuma ražotāju vai garšu. Tādus tipiskus saldējumus esam ēduši visi, taču saldējums ir arī ar daudz dīvainām garšām. Šādi dīvainie saldējumi gan nav pieejami Latvijā, bet  pārsvarā ārzemēs. Ceļojot noteikti būtu jāpagaršo kāds neparastāks saldējums, jo parasto šokolādes vai zemeņu saldējumu var ēst arī mājās. Piemēram, ir saldējums ar alus garšu. Šis noteikti negaršo pārāk dīvaini, tas varētu garšot tiem, kam garšo alus. Tā kā tas ir saldējums, tas varētu nebūt tik rūgts kā alus, tas varētu būt nedaudz saldāks, tāpēc to varētu izmēģināt arī tie, kuriem alus īsti neiet pie sirds. Japāna ir slavena ar produktu dīvainajām garšām. Vismaz Eiropiešiem tās šķiet dīvainas. Arī saldējums viņiem ir diezgan interesants – ar austeru vai haizivju spuru garšu. Kā gan varētu garšot saldējums ar zivju garšu? Neizklausās kaut kā pārāk garšīgi. Var jau būt, ka tur garšas ir pietiekami labi sabalansētas, taču šāda garšu iespēja tomēr īsti neuzrunā. Japāna piedāvā arī suši saldējumu. Arī suši lielākoties ir ar zivīm, taču suši saldējums tomēr uzrunā nedaudz vairāk kā austeru saldējums. Suši saldējumu noteikti gribētos pamēģināt. Ja parasts suši īsti neit pie sirds, tad arī saldējums ar šādu garšu noteikti nebūs īstā izvēle. No tādām pamatēdienu garšām piedāvājumā ir arī siera saldējums. Siera saldējums noteikti izklausās labāk par zivju saldējumu. Šim saldējumam ir divi varianti – vai nu tas būtu ļoti labs, vai kaut kas šausmīgi pretīgs. Ļoti interesants izklausās ķiploku saldējums. It kā ķiploki iet kopā ar piena produktiem, piemēram, salātos vai vienkārši cepts ķiploks ar skābo krējumu, tāpēc šis saldējums arī varētu būt ēdams. Interesanti vai pēc šī saldējuma ēšanas arī paliek slavenais ķiploku aromāts? Latvijā populārs ir kļuvis melnais saldējums – tam nav nekādu dīvainu garšu, tas vienkārši izskatās dīvaini, jo tas ir melns. Saldējumi jau sen ir visdažādākajās krāsās, taču melna krāsa atgādina ogli. Un īstenībā saldējums ar ogles garšu varētu būt diezgan labs. Dažādās nedabīgās saldējumu krāsas gan nebūs pārāk veselīgas, tāpēc labāk izvēlēties dabīgāku saldējumu. Tā kā saldējums kļūst arvien dārgāks, tad bieži vien izdevīgāk ir pašam pagatavot kādu interesantu saldējumu. Nav nepieciešams to gatavot no nulles – var nopirkt visparastāko plombīru un tam pievienot ko vien vēlas. Parastais plombīrs plastmasas iepakojumā ir diezgan lēts, turklāt, pievienojot ievārījumu vai šokolādes mērci tas būs tikpat garšīgs kā tas saldējums, kurš maksā 3x dārgāk. Šādā veidā katru reizi var pagatavot savādāku saldējumu. Turklāt, no saldējuma var pagatavot arī lieliskus saldējuma kokteiļus un tam vispiemērotākais tieši ir visparastākais plombīrs. Droši vien visi tie dīvainie saldējumi maksā dārgāk nekā parastie, taču, lai tos nogaršotu, varbūt ir vērts iztērēt nedaudz vairāk. Katru dienu jau neviens neēdīs austeru saldējumu.