Paniņas

Paniņas ir piena produkts, par kuru daudzi, iespējams, nemaz nav dzirdējuši, kur nu vēl pagaršojuši. Vecāki cilvēki noteikti par paniņām zina, taču bērni un jaunieši to varbūt nemaz nezina. Īstenībā, ne katrā veikalā var paniņas atrast. Īpaši reti tās sastopamas mazos piemājas veikaliņos. Pavisam lielos lielveikalos un supermārketos būs gan paniņas, gan daudz kas cits, taču ne visiem tik lieli pārtikas veikali ir tuvumā. Kas gan īsti ir paniņas? Tas ir kaut kas nedaudz līdzīgs kefīram. Paniņas arī ir dzēriens, kuru ražo no piena. Principā tas ir blakusprodukts, kurš rodas gatavojot sviestu. Ar piena produktiem, īstenībā, ir interesanti – gatavo kaut ko vienu, bet paliek pāri kaut kas cits, ko arī iespējams izmantot. No parasta piena ir iespējams tik daudz ko pagatavot un nekas (vai gandrīz nekas, atkarīgs ko gatavo) nepaliek pāri. Visu iespējams izmantot un pagatavot visdažādākos produktus. Interesanti, kā gan tas mūsu senčiem ienāca prātā – darīt tik daudz dažādu darbību ar pienu. Protams, sākumā visi vienkārši dzēra pienu un tad kāds izdomāja pamēģināt ko citu – to sildīt, raudzēt, saskābēt, sakult utt. Vispār jau lieliski, ka dzīvojam laikā, kad tas viss jau ir izgudrots, jo varam baudīt daudzos piena produktus. Paniņas, tātad, ir skābens piena produkts, kas attāli līdzinās kefīram. Vienīgi paniņās vienmēr ir ļoti zems tauku saturs – pats lielākais tauku saturs kāds iespējams ir 1%. Tā kā tas ir mazāks nekā kefīram, tad varbūt veselīgāk būtu izvēlēties tieši paniņas. Katrā ziņā tad, ja tiek ievērota diēta, tad ir svarīgs ikkatrs produkts, kam ir augsts tauku saturs un tas jācenšas aizvietot ar līdzīgu, bet veselīgāku produktu. Protams, ka produkti ar augstāku tauku saturu liksies garšīgāki, taču arī veselība ir svarīga. Varbūt pāris liekie kilogrami īpaši neietekmēs ikdienu, taču augsts holesterīna līmenis noteikti dos sirdij papildus slodzi, bet, kā zināms, sirds ir visai svarīgs orgāns. Paniņas ir veselīgas arī tāpēc, ka tajās ir gandrīz visi tie paši labumi, kas pienā. Paniņās ir kālijs, kalcijs, magnijs, olbaltumvielas – viss tas, kas nepieciešams kaulu un muskuļu veselībai. Šī dzēriena sastāvā ir arī pienskābās baktērijas – tās ir ļoti labas un noderīgas tieši gremošanas sistēmai un zarnu darbībai. Paniņas, kefīru vai bifido jogurtus ir ieteicams dzert tad, ja ir problēmas ar gremošanas sistēmu – sāp vēders, kunģis, zarnas nestrādā gluži tā kā gribētos. Ja ir tāda veida problēmas, tad šie piena produkti būtu jālieto pastiprināti. Tie ļoti labi palīdzēs, turklāt, tie ir veselīgāki, nekā uzreiz ķerties pie kādām tabletēm no aptiekas. Veselību neapdraudošas problēmas vispirms jāmēģina atrisināt ar dabīgiem produktiem jeb tā sauktajiem tautas līdzekļiem, jo zāles tomēr ir kaitīgas un ārstējot vienu problēmu tās var radīt jau citas. Tas, protams, nenozīmē, ka jāaizraujas ar pašārstēšanos un jāizvairās no ārsta apmeklējuma. Viss jādara saprāta robežās. Paniņas pēc garšas ir nedaudz atšķirīgas no kefīra, varētu pat teikt, ka tās garšo nedaudz savdabīgi. Varbūt tāpēc paniņas nav kļuvušas par populārāko piena produktu – tieši garšas dēļ. Taču garšu vienmēr ir iespējams nedaudz nomākt – uztaisot tādu kā piena kokteili, kurā var pievienot kādus augļus vai ogas. Kokteilis nebūs tik salds kā saldējuma kokteilis, taču tas būs ļoti veselīgs.