Category: Piena izstrādājumi

Biezpiens atmiņas uzlabošanai

Viens no pazīstamākajiem un izplatītākajiem piena produktiem – biezpiens. Biezpienu iegūst pienu saraudzējot un atdalot no iegūtās masas sūkalas. Biezpienu ir iespējams pagatavot mājas apstākļos, ja ir tāda vēlme. Veikalā ir nopērkami daudz dažādi biezpiena veidi. Ikviens droši vien kaut reizi dzīvē ir dzirdējis teicienu – lai būtu labāka atmiņa ir jāēd daudz biezpiena. Bieži vien gan gadās, ka tieši biezpienu aizmirstam veikalā nopirkt. Jebkurā gadījumā, biezpiens ir ļoti veselīgs. Tāpat kā pienā, tajā ir daudz labu vielu un vitamīnu. Biezpienu var lietot kalcija uzņemšanai, jo, kā zināms, tas ir ļoti nepieciešams kauliem. Biezpiens ir ļoti viegls produkts – organismam to ir viegli pārstrādāt, tāpēc, ēdot biezpienu, neradīsies smaguma sajūta. Protams, parasti cilvēki neēd biezpienu bez nekā, taču pats par sevi biezpiens ir viegls produkts. Biezpiens, tāpat kā piens, ir nopērkams ar dažādu treknuma pakāpi – vājpiena biezpiens būs visliesākais, savukārt 9% pilnpiena biezpiens vistreknākais. Treknākais biezpiens ir daudz garšīgāks, līdzīgi kā ar citiem produktiem. Ja biezpiens ļoti garšo, tad labāk vienmēr neizvēlēties to treknāko biezpienu, jo kas par daudz, tas par skādi. Biezpiens, īstenībā, ir lieliska sastāvdaļa, no kā var pagatavot daudzus ēdienus, kā arī tā var būt lieliska piedeva. Ja nav vēlmes gatavot, tad var iztikt ar visvienkāršāko biezpiena recepti – biezpiens ar skābo krējumu. Šādā veidā var pagatavot gan sāļo, gan saldo biezpienu. Sāļajam jāpieliek sāls, var pielikt arī kādus zaļumus. Savukārt saldajam var pielikt cukuru, kanēli, vaniļas cukuru vai kādu citu garšvielu, kas garšo. Sāļais biezpiens gan būs veselīgāks, taču saprāta robežās nekas nav pārāk kaitīgs. Šādu biezpienu var ēst vienkārši tāpat vai arī smērēt uz maizes (uusi pikalaina)- ideāls brokastu ēdiens. Ar šādām brokastīm vismaz reizi nedēļā iespējams uzņemt labu kalcija devu. Biezpiens, protams, ir lielisks produkts desertiem. Klasiskais deserts – biezpiena mājiņas. Šādu desertu var gatavot kopā ar bērniem, jo tas ir pietiekami vienkāršs un bērniem tas ļoti garšo. Biezpiena mājiņu sastāvā ir gan saldais krējums, gan cepumi, gan marmelāde, tāpēc tas nebūs ikdienas brokastu ēdiens, taču šad tad to var pagatavot. Nav daudz cilvēku, kuriem šis deserts negaršo. Vēl viena klasika ir biezpiena plācenīši. Tos pagatavot ir nedaudz sarežģītāk nekā biezpiena mājiņas un ne visiem tas sanāk ar pirmo reizi. Biezpiena plācenīši ir lielisks klasisko pankūku aizvietotājs, turklāt, tas būs arī veselīgāks. Īstenībā ir ļoti daudz dažādu desertu, kuru sastāvā ir biezpiens. Taču biezpiens draudzējas arī ar pamatēdieniem, piemēram, ar kartupeļiem un siļķi – kurš gan nav ēdis šādu klasisko latviešu ēdienu. Bet kāds īsti sakars biezpienam ar atmiņas uzlabošanu? Protams, biezpiens nav nekāds brīnumlīdzeklis un tas maģiski nepalīdz atcerēties visus sīkumus, taču smadzeņu darbību tas gan uzlabo. Turklāt, daudz veselīgāks un labāks smadzeņu darbībai ir tieši vājpiena biezpiens. Biezpiens ir produkts, ko var izvēlēties klasisko našķu vietā. Ne visi var darbā turēt un ēst biezpienu, taču ir dažādi biezpiena produkti, piemēram, biezpiena sieriņi vai kūciņas. Šāds našķis noteikti būtu noderīgāks nekā, piemēram, Mars batoniņš. Turklāt biezpiens tāpat kā šokolāde dod arī enerģiju, tāpēc biezpiens ir lielisks produkts, ko izvēlēties. Ir nopērkams arī graudainais biezpiens, ja ir vēlme pamēģināt kaut ko savādāku nekā ierasts.

Paniņas

Paniņas ir piena produkts, par kuru daudzi, iespējams, nemaz nav dzirdējuši, kur nu vēl pagaršojuši. Vecāki cilvēki noteikti par paniņām zina, taču bērni un jaunieši to varbūt nemaz nezina. Īstenībā, ne katrā veikalā var paniņas atrast. Īpaši reti tās sastopamas mazos piemājas veikaliņos. Pavisam lielos lielveikalos un supermārketos būs gan paniņas, gan daudz kas cits, taču ne visiem tik lieli pārtikas veikali ir tuvumā. Kas gan īsti ir paniņas? Tas ir kaut kas nedaudz līdzīgs kefīram. Paniņas arī ir dzēriens, kuru ražo no piena. Principā tas ir blakusprodukts, kurš rodas gatavojot sviestu. Ar piena produktiem, īstenībā, ir interesanti – gatavo kaut ko vienu, bet paliek pāri kaut kas cits, ko arī iespējams izmantot. No parasta piena ir iespējams tik daudz ko pagatavot un nekas (vai gandrīz nekas, atkarīgs ko gatavo) nepaliek pāri. Visu iespējams izmantot un pagatavot visdažādākos produktus. Interesanti, kā gan tas mūsu senčiem ienāca prātā – darīt tik daudz dažādu darbību ar pienu. Protams, sākumā visi vienkārši dzēra pienu un tad kāds izdomāja pamēģināt ko citu – to sildīt, raudzēt, saskābēt, sakult utt. Vispār jau lieliski, ka dzīvojam laikā, kad tas viss jau ir izgudrots, jo varam baudīt daudzos piena produktus. Paniņas, tātad, ir skābens piena produkts, kas attāli līdzinās kefīram. Vienīgi paniņās vienmēr ir ļoti zems tauku saturs – pats lielākais tauku saturs kāds iespējams ir 1%. Tā kā tas ir mazāks nekā kefīram, tad varbūt veselīgāk būtu izvēlēties tieši paniņas. Katrā ziņā tad, ja tiek ievērota diēta, tad ir svarīgs ikkatrs produkts, kam ir augsts tauku saturs un tas jācenšas aizvietot ar līdzīgu, bet veselīgāku produktu. Protams, ka produkti ar augstāku tauku saturu liksies garšīgāki, taču arī veselība ir svarīga. Varbūt pāris liekie kilogrami īpaši neietekmēs ikdienu, taču augsts holesterīna līmenis noteikti dos sirdij papildus slodzi, bet, kā zināms, sirds ir visai svarīgs orgāns. Paniņas ir veselīgas arī tāpēc, ka tajās ir gandrīz visi tie paši labumi, kas pienā. Paniņās ir kālijs, kalcijs, magnijs, olbaltumvielas – viss tas, kas nepieciešams kaulu un muskuļu veselībai. Šī dzēriena sastāvā ir arī pienskābās baktērijas – tās ir ļoti labas un noderīgas tieši gremošanas sistēmai un zarnu darbībai. Paniņas, kefīru vai bifido jogurtus ir ieteicams dzert tad, ja ir problēmas ar gremošanas sistēmu – sāp vēders, kunģis, zarnas nestrādā gluži tā kā gribētos. Ja ir tāda veida problēmas, tad šie piena produkti būtu jālieto pastiprināti. Tie ļoti labi palīdzēs, turklāt, tie ir veselīgāki, nekā uzreiz ķerties pie kādām tabletēm no aptiekas. Veselību neapdraudošas problēmas vispirms jāmēģina atrisināt ar dabīgiem produktiem jeb tā sauktajiem tautas līdzekļiem, jo zāles tomēr ir kaitīgas un ārstējot vienu problēmu tās var radīt jau citas. Tas, protams, nenozīmē, ka jāaizraujas ar pašārstēšanos un jāizvairās no ārsta apmeklējuma. Viss jādara saprāta robežās. Paniņas pēc garšas ir nedaudz atšķirīgas no kefīra, varētu pat teikt, ka tās garšo nedaudz savdabīgi. Varbūt tāpēc paniņas nav kļuvušas par populārāko piena produktu – tieši garšas dēļ. Taču garšu vienmēr ir iespējams nedaudz nomākt – uztaisot tādu kā piena kokteili, kurā var pievienot kādus augļus vai ogas. Kokteilis nebūs tik salds kā saldējuma kokteilis, taču tas būs ļoti veselīgs.

Neparastais saldējums

Saldējums – ideāls kārums karstā pavasara vai vasaras dienā. Ar saldējumu vienmēr saistās patīkamas atmiņas un – ne tikai bērnībā. Ir grūti atrast cilvēku, kuram negaršo saldējums, jo saldējumam ir tik daudz dažādu garšu. Agrāk viss bija vienkārši – plombīrs, šokolādes saldējums – viegli izvēlēties, taču tagad – kā lai izvēlās saldējumu? Jo lielāks pārtikas veikals, jo lielāka saldējuma izvēle. Turklāt – saldējuma piedāvājums katru dienu palielinās, vienmēr var ieraudzīt kādu jaunu saldējuma ražotāju vai garšu. Tādus tipiskus saldējumus esam ēduši visi, taču saldējums ir arī ar daudz dīvainām garšām. Šādi dīvainie saldējumi gan nav pieejami Latvijā, bet  pārsvarā ārzemēs. Ceļojot noteikti būtu jāpagaršo kāds neparastāks saldējums, jo parasto šokolādes vai zemeņu saldējumu var ēst arī mājās. Piemēram, ir saldējums ar alus garšu. Šis noteikti negaršo pārāk dīvaini, tas varētu garšot tiem, kam garšo alus. Tā kā tas ir saldējums, tas varētu nebūt tik rūgts kā alus, tas varētu būt nedaudz saldāks, tāpēc to varētu izmēģināt arī tie, kuriem alus īsti neiet pie sirds. Japāna ir slavena ar produktu dīvainajām garšām. Vismaz Eiropiešiem tās šķiet dīvainas. Arī saldējums viņiem ir diezgan interesants – ar austeru vai haizivju spuru garšu. Kā gan varētu garšot saldējums ar zivju garšu? Neizklausās kaut kā pārāk garšīgi. Var jau būt, ka tur garšas ir pietiekami labi sabalansētas, taču šāda garšu iespēja tomēr īsti neuzrunā. Japāna piedāvā arī suši saldējumu. Arī suši lielākoties ir ar zivīm, taču suši saldējums tomēr uzrunā nedaudz vairāk kā austeru saldējums. Suši saldējumu noteikti gribētos pamēģināt. Ja parasts suši īsti neit pie sirds, tad arī saldējums ar šādu garšu noteikti nebūs īstā izvēle. No tādām pamatēdienu garšām piedāvājumā ir arī siera saldējums. Siera saldējums noteikti izklausās labāk par zivju saldējumu. Šim saldējumam ir divi varianti – vai nu tas būtu ļoti labs, vai kaut kas šausmīgi pretīgs. Ļoti interesants izklausās ķiploku saldējums. It kā ķiploki iet kopā ar piena produktiem, piemēram, salātos vai vienkārši cepts ķiploks ar skābo krējumu, tāpēc šis saldējums arī varētu būt ēdams. Interesanti vai pēc šī saldējuma ēšanas arī paliek slavenais ķiploku aromāts? Latvijā populārs ir kļuvis melnais saldējums – tam nav nekādu dīvainu garšu, tas vienkārši izskatās dīvaini, jo tas ir melns. Saldējumi jau sen ir visdažādākajās krāsās, taču melna krāsa atgādina ogli. Un īstenībā saldējums ar ogles garšu varētu būt diezgan labs. Dažādās nedabīgās saldējumu krāsas gan nebūs pārāk veselīgas, tāpēc labāk izvēlēties dabīgāku saldējumu. Tā kā saldējums kļūst arvien dārgāks, tad bieži vien izdevīgāk ir pašam pagatavot kādu interesantu saldējumu. Nav nepieciešams to gatavot no nulles – var nopirkt visparastāko plombīru un tam pievienot ko vien vēlas. Parastais plombīrs plastmasas iepakojumā ir diezgan lēts, turklāt, pievienojot ievārījumu vai šokolādes mērci tas būs tikpat garšīgs kā tas saldējums, kurš maksā 3x dārgāk. Šādā veidā katru reizi var pagatavot savādāku saldējumu. Turklāt, no saldējuma var pagatavot arī lieliskus saldējuma kokteiļus un tam vispiemērotākais tieši ir visparastākais plombīrs. Droši vien visi tie dīvainie saldējumi maksā dārgāk nekā parastie, taču, lai tos nogaršotu, varbūt ir vērts iztērēt nedaudz vairāk. Katru dienu jau neviens neēdīs austeru saldējumu.

Kefīrs skaistumkopšanā

Kefīrs ir viens no garšīgākajiem piena produktiem. Ļoti garšīgs dzēriens, kurš daudzās valstīs nemaz nav pieejams. Būtu grūti dzīvot vietā, kur nav iespējams iegādāties kefīru. Taču pateicoties globalizācijai kefīrs ir arvien pieejamāks visā pasaulē. Neskatoties uz kefīra labajām garšas īpašībām, to var izmantot arī savādākos veidos, piemēram, skaistumkopšanas procedūrās. Mati ir sievietes skaistākā rota, tāpēc tie ir jākopj, lai tie būtu skaisti un veselīgi. Kefīram ir ļoti daudz labas sastāvdaļas, kas noderēs tieši matiem. Turklāt mājās gatavotas matu maskas vienmēr ir labas, turklāt, var pagatavot tieši tādu, kādu vēlies. Paštaisītas maskas arī izmaksās nedaudz lētāk. Kefīrā ir gan kalcijs, gan raugs, gan dažādi vitamīni, kas noderēs matu veselībai. Turklāt, var pagatavot masku no vairākām sastāvdaļām. Pats labākais ir tas, ka var izmantot arī kefīru, kam beidzies derīguma termiņš. Tādu kefīru, protams, neviens nedzers, taču lai nav jāmet ārā pārtika, to var izmantot kā matu masku – matiem no tā nekas slikts nenotiks. Visvienkāršākā kefīra maska ir parasts kefīrs. Lai būtu patīkamāk, to var arī nedaudz uzsildīt. Kefīra masku gan būs nedaudz grūtāk izskalot, kā veikalā nopērkamo masku, taču tas būs tā vērts. Ja mati ir sausi, tad var pagatavot masku ar vairākām sastāvdaļām – kefīru sajauc ar olas dzeltenumu un augu eļļu. Visas trīs sastāvdaļas palīdzēs atkopties sausiem matiem. Kefīra masku var izmantot arī tad, ja ir taukaini mati. Kefīru jāsajauc ar sinepju pulveri. Šādu masku labāk likt tikai matu saknēs, jo mati taukojas tieši pie saknēm, nevis galos. Ja šo masku ieliks visā matu garumā, tad arī matu gali var palikt sausāki, tāpēc to labāk nedarīt. Sausi matu gali daudz vairāk šķeļas un lūstm, tāpēc tos nāksies nogriezt. Ja gribas izaudzēt garus matus, tad tam jāpievērš uzmanība un jārūpējas par matu galiem. Savukārt, ja kefīru sajauks ar sīpoliem, tad izveidosies matus spēcinoša maska. Ja mati būs spēcīgāki, tad tie mazāk izkritīs un nebūs tik trausli. Matu izkrišana, protams, ir normāla, jo mati mainās, taču pastiprināta izkrišana nevienu neiepriecinās, jo mati kļūs plāni. Lai mati būtu kuplāki, tiem ir jābūt spēcīgiem. Sīpolu un kefīra maska ir piemērota matu stiprināšanai, taču šai maskai ir arī neliels mīnuss – sīpolu smarža, kas nav pārāk patīkama. Kefīrs šajā maskā kapo kā sīpolu smaržas neitralizētājs. Tomēr šo smaržu nevar neitralizēt pavisam, tāpēc matus varbūt vajadzēs izmazgāt divas reizes. Un ieteicams šo masku labāk likt brīvdienās, nevis dienā, kad jāiet uz kādu pasākumu. Smarža nav no tām patīkamākajām, taču kupli un spēcīgi mato ir tā vērti. Turklāt – smarža ilgi nesaglabāsies, galvenais kārtīgi izskalot masku no matiem. Ja gribas matus ātrāk izaudzēt, tad var pagatavot diva veida maskas. Pirmais variants – kefīrs ar medu un raugu, otrs variants – kefīrs ar piparu uzlējumu vai konjaku. Principā pirmais variants ir ar pieejamākām sastāvdaļām ikvienām, taču pastāv vairāki varianti. Šīs maskas nedaudz paātrinās matu augšanas procesu. Maģiski mati, protams, nesāks augt, taču matu saknes šī maska simulēs un tie sāks augt nedaudz ātrāk. Lai maska būtu iedarbīgāka, to vēlams lietot vairākas reizes mēnesī. Ja maskai pievieno medu, tad to būs izskalot grūtāk, nekā vienkārši kefīru. Labāk pēc šīm maskām matus izmazgāt divas reizes, lai nekas nepaliktu matos.

Kafija un piena produkti

Kafija – dzēriens ar ko tik daudzi sāk savu ikdienu. Kafija ir viens no populārākajiem dzērieniem pasaulē. To var dzert daudz dažādos veidos, pievienojot ko vien sirds kāro. Melna kafija ir klasika, taču ne visiem garšo tās rūgtā garša. Arī pieliekot cukuru kafijas rūgtā garša pavisam nepazūd. Labs risinājums ir kafijai kaut ko pielikt klāt. Kaut ko vairāk nekā tikai cukuru. Var pielikt dažādas garšvielas, piemēram, piparus vai kanēli. Arī kafejnīcās iespējams pasūtīt kafiju ar dažādām garšām jeb pievienotām garšvielām vai sīrupiem. Arī mājas apstākļos var pagatavot kafejnīcas līmeņa kafijas – tās būs tikpat garšīgas, turklāt neizmaksās tik dārgi. Kafijas rūgto garšo ļoti labi nomaskē piens. Ja to pielej noteiktā daudzumā, tad kafija kļūst salda arī nepieliekot cukuru. Tā kā piens ir veselīgs, tad tas pat būtu vēlams. Taču ne vienmēr ledusskapī ir atrodams svaigs piens, ko pieliet pie kafijas. Daži cilvēki kafiju mājās dzer tikai nedēļas nogalēs – tātad piena patēriņš ir mazs, jo vienai kafijas krūzei ir nepieciešams pavisam maz. Bieži gadās situācijas, kad piens netiek izdzerts un tas sabojājas – jālej ārā. Ja pienu nekur citur neizmanto, izņemot pie kafijas, tad nav pārāk izdevīgi pirkt lielo piena iepakojumu. Var nopirkt arī mazo – puslitra piena paku, taču ne visos veikalos tādas ir nopērkamas.  Tajā visā pozitīvais ir tas, ka pienu var aizstāt ar citiem piena produktiem. Viena no iespējām ir kafijas krējumi – tie ir nopērkami pa 10 krējumiņiem vienā iepakojumā. To pluss ir tas, ka to derīguma termiņš ir ilgs, taču negatīvais ir tas, ka vienas krējuma paciņas tilpums ir diezgan mazs. Ja cilvēkam negaršo rūgtā kafija, tad būs jāpielej vairāk nekā 1 krējums. Ir cilvēki, kuri vienai krūzei pielej pat 4 tādus krējumus. Tas nozīmē, ka jāiepērk lieli krējumu krājumi vai arī regulāri jāiet uz veikalu, jo principā šiem kafijas krējumiem nekādu citu pielietojumu nav. Ja negribas speciāli kafijai pirkt šos krējumus, tad var izmantot citus produktus, piemēram, iebiezināto pienu. Jā, šis produkts ne visiem ir ledusskapī, taču arī iebiezinātajam pienam derīguma termiņš ir diezgan ilgs. Turklāt arī tad, ja tā iepakojums ir atvērts. Sliktākais kas var notikt – tas var sacukuroties. Iebiezināto pienu parasti izmanto dažādu desertu pagatavošanai, taču to var ēst arī tāpat vien. Ja to ēd vienu pašu, tad tikai nelielos daudzumos – kā našķi. Taču tas ir lielisks arī pie kafijas, pietiek tikai ar 1 tējkaroti, lai kafija garšotu lieliski. Tā garšos nedaudz savādāk nekā parasta kafija ar pienu un būs pietiekami salda. Ja iebiezinātais piens negaršo vai reti kad parādās ledusskapī, tad ir vēl viena opcija – saldējums. Protams, kafijai vislabāk pievienot visparastāko plombīru. Var arī paeksperimentēt un pievienot kādas citas garšas saldējumu – tad arī kafijai būs savādāka garša nekā parasti, taču tas ir vairāk gaumes jautājums. Savukārt plombīrs radīs tās pašas kafijas ar pienu efektu. Saldējuma bonuss – tas rada kafijai tādas kā nelielas putas. Arī saldējumu var pielikt 1 tējkaroti. Saldējums arī var stāvēt saldētavā ilgu laiku, turklāt, var iegādāties pašu lētāko un vienkāršāko plombīru – kafija tāpat garšos lieliski. Piena produkti ir lieliski ar to, ka var aizstāt cits citu.

Jogurts bez piedevām

Bezpiedevu jogurts ir viens no veselīgākajiem piena produktiem. Šajos jogurtos ir cilvēkam vajadzīgās minerālvielas un vitamīni. Bezpiedevu jogurti ir labāka izvēle nekā jogurti, kuriem ir kaut kādas garšas vai piedevas. Tiklīdz jogurtam pievieno kaut ko klāt, automātiski tiek pielikts gan cukurs, gan citas ķimikālijas, kuras nav tik veselīgas kā baltajā jogurtā, kurā nekā lieki pievienota nav. Turklāt, bezpiedevu jogurtam var pievienot ko vien sirds kāro. Lieliska iespēja ir pievienot augļus – tas būs daudz veselīgāk nekā nopirkt jau gatavu jogurtu ar konkrēto augli. Bezpiedevu jogurtam arī tauku saturs ir zems, tāpēc to var iekļaut arī diētas ēdienkartē vai vienkārši kā ikdienas produktu. Parastie bezpiedevu jogurti var būt līdz 4%, taču grieķu jogurti, kuri ir daudz krēmīgāki, var būt pat līdz 10%. Arī grieķu jogurti ir veselīgāki, taču tie ir daudz treknāki, tāpēc ikdienas vajadzībām labāk ņemt parastos jogurtus ar pēc iespējas zemāku tauku saturu. Turklāt, bezpiedevu jogurti nav tikai kā deserta produkti. Tos var izmantot daudz dažādos veidos, piemēram, pievienot salātiem (krējuma vietā), pievienot zupām (gatavojot krēmzupas) vai pagstavot uzkodu mērci (arī krējuma vai majonēzes vietā). Krējuma aizstāšana ar bezpiedevu jogurtu pavisam noteikti būs daudz veselīgāka izvēle, it īpaši, ja ikdienā krējums tiek bieži lietots. Protams nav obligāti jāaizstāj krējums ar balto jogurtu pilnīgi visur, taču tāda iespēja pastāv. Ir arī jāskatās kā mainīsies ēdiena garša, jo jogurts tomēr garšo savādāk nekā skābais krējums. Iespējams, ka pie salātiem jogurts salātu garšu īpaši neizmainīs, taču pie pelmeņiem jogurtu gluži nevarēs izmantot. Būtu vēlams aizstāt krējumu visur, kur vien tas ir iespējams, jo tas būs labāk veselībai un līdz ar to – labsajūtai. Protams, jogurtu var pievienot arī dažādiem deserta ēdieniem, piemēram, dažādām kūkām. Ikdienā lietojot daudz trekno piena produktu var palielināties holesterīna līmenis, kā arī būs papildus slodze sirdij. Par veselību ir jārūpējas un jādomā ko ēst un ko nē. Bērnībā bija savādāk, taču pieauguša cilvēka vecumā ir daudz vairāk jādomā par pārtiku un savu veselību. Pārtika ir pats vienkāršākais veids kā uzlabot savu veselības stāvokli – tikai nedaudz jāpamaina ēdienkarte uz veselīgākiem produktiem. Nevajag atteikties no visa neveselīgā, tas nav nepieciešams. Ja ļoti gribas putukrējumu, kūku vai salātus ar treknu saldo krējumu – to var. Tikai nevajag pārspīlēt un neveselīgo pārtiku ēst katru dienu lielos daudzumos. Šad tad var atļauties kaut ko treknāku vai neveselīgāku, taču ikdienā jāmēģina izvēlēties vairāk veselīgi produkti. Daudzus produktus ir iespējams aizstāt ar līdzīgiem, taču daudz veselīgākiem produktiem. Protams, garša var nedaudz atšķirties, taču ne vienmēr tas ir tik būtiski. Bezpiedevu jogurts ir patiešām veselīgs produkts, kurš ir spējīgs aizstāt daudzus citus produktus, it īpaši daudz neveselīgākus piena produktus. Internetā iespējams atrast daudz dažādas receptes, kurās tiek izmantots tieši bezpiedevu jogurts – gan pamatēdienos, gan uzkodās, gan salātos. Noteikti vajadzētu izmēģināt kādu jaunu recepti un varbūt tieši salāti ar jogurtu būs garšīgāki nekā parasti gatavotie salāti ar 25% skābo krējumu. Vajag pamēģināt un atrast īstās receptes – tās, kas tieši jums būs piemērotas un iekļaut savā ēdienkartē gan jaunus ēdienus, gan daudz veselīgākus produktus to pagatavošanai. Turklāt, veselīgi produkti nebūt nenozīmē, ka tie būs dārgāki.